kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij wonden

Toepassing van bacteriofagen bij complexe wonden op het lichaam

Bacteriofagen bij complexe wonden

Deze pagina is speciaal ingericht voor het geven van informatie over bacteriofagen en de toepassing hiervan bij wonden. Hoe gaat een behandeling met bacteriofagen eruit zien?  Bacteriofagen kunnen ingezet worden bij (terugkerende) blaasontstekingen.

Opmerking:

Kamp je met een diabetische voet? Bekijk dan deze pagina over bacteriofagen bij een diabetische voet. 

Complexe wonden

Antibiotica niet langer effectief voor je complexe wond?

Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn voor je complexe wond dan kunnen we wondvocht laten onderzoeken. Het wondvocht zal opgestuurd worden naar de Eliava kliniek. Zij zullen hier een onderzoek op doen om te onderzoeken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden voor je complexe wond of wonden. 

Voor het gehele proces is het aan te raden om eventuele kweekuitslagen op te vragen. Het is ontzettend behulpzaam om te weten welke bacterie de klachten veroorzaakt. Lees verder voor een overzicht in 3 stappen hoe een bacteriofagen behandeling bij complexe wonden er uit kan komen te zien. 

Gevoeligheidsonderzoek voor bacteriofagen in de kliniek
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen complexe wonden in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

Als je kampt met complexe wonden of een wond en er is sprake van een bacteriële infectie dan is het zinvol om de mogelijkheden te onderzoeken. Als er antibiotica is voorgeschreven voor je complexe wond(en) en er is wondvocht onderzocht, vraag dan naar de kweekuitslagen. 

Het is ontzettend behulpzaam als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de klachten veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. Het verschil is dat de Eliava kliniek in Georgië de gevoeligheid van de ziekmakende bacterie onderzoekt met bacteriofagen.

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van monster met wondvocht

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) met wondvocht naar de Eliava kliniek in Georgië.

Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster. Een transportmonster van ons bevat een transportvloeistof, zodat de inhoud goed blijft voor een langere periode. Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met alle instructies. Hierdoor weet je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending.  

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek met bacteriofagen uitvoeren.

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. De kliniek komt met de uitslag, deze wordt vertaald en zal ik aan je aandragen.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor je blaasontstekingen direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Bacteriofagenkuur

Een behandeling met bacteriofagen, ofwel een bacteriofagenkuur duurt zo’n 1 – 3 maanden. De kliniek komt met een behandelplan, gericht op jou. 

Afsluitend onderzoek

Na de kuur kan er een afsluitend onderzoek plaatsvinden. We sturen nogmaals een urinemonster op naar de kliniek voor afsluitend onderzoek. 

bacteriofagen_oraal_georgie_eliava_lbfagen
Bacteriofaag

Aanvullende informatie en contact

Vrijblijvend telefonisch contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.