Go Back Up

FAQ

Veel gestelde vragen

 

Wat zijn bacteriofagen precies?

Bacteriofagen zijn lichaamseigen virussen die ziekmakende bacterien doden.

Hoe werken bacteriofagen tegen bacteriële infecties?
Iedere bacterie bestaat uit verschillende stammen. Een bacteriofaag moet precies matchen met de bacterie stam wil de bacteriofaag de bacterie uit kunnen schakelen. Een bacteriofaag injecteert de bacterie met het virus waardoor de bacterie explodeert en verdwijnt.
Zijn bacteriofagen veilig voor mensen?
Omdat bacteriofagen lichaamseigen zijn, zijn ze volledig veilig. Ons lichaam reageert niet nadelig op het nemen van een extra dosis van een bepaalde bacteriofaag. Ze kunnen dus veilig worden gebruikt, ook naast iedere andere aandoening en/of medicijn (dus óók antibiotica) zonder nadelige gevolgen.
Voor welke soorten infecties kunnen bacteriofagen worden ingezet?

Bacteriofagen kunnen worden ingezet bij veel verschillende terugkerende infecties.
Denk hierbij aan:

  • Long en luchtweg infecties
  • Infecties aan blaas en/of urinewegen
  • (open) wonden
  • KNO (keel neus oor) infecties
  • Holteinfecties (sinussen)
  • Huidinfecties, zoals hydradenitis suppurativa
  • Prikkelbaardarm syndroom
  • Bacteriele vaginose
  • Gastro-enteritis (maag/darm infecties)
Hoe verschilt een bacteriofagenbehandeling van antibiotica?

Een antibioticakuur gaat radicaal te werk en schakelt alles uit wat het tegenkomt. De ziekmakende bacterie, maar ook de goede bacterien. Gevolgen daarvan kunnen zijn dat er vervelende bijwerkingen ontstaan.
Bacteriofagen richten zich specifiek op die ene ziekmakende bacterie en laten de rest, dus ook de goede bacterien met rust. Daarnaast herstellen bacteriofagen de bacteriebalans in de darmen.

Wat zijn de voordelen van bacteriofagenbehandelingen?

De voordelen zijn:

  • Geen bijwerkingen
    Kunnen gebruikt worden naar iedere andere aandoening/medicijn, zonder nadelige gevolgen
  • Makkelijk zelf toe te dienen.
Zijn er bijwerkingen bekend van bacteriofagenbehandelingen?

Omdat bacteriofagen lichaamseigen zijn, reageert het lichaam niet nadelig op het nemen van een extra dosis van een bepaalde bacteriofaag. Wel kan er (bij langdurig antibioticagebruik) de eerste paar dagen lichte diarree optreden. Dit komt omdat bacteriofagen de bacterie balans in de darmen herstellen. Verder zijn er, ook ver na de behandeling geen bijwerkingen bekend. 

Hoe lang duurt een gemiddelde behandeling met bacteriofagen?

Belangrijk om te weten is dat bacteriofagen individueel werken. Het is dus voor iedereen anders waardoor het niet te zeggen is hoe lang een bacteriofagen behandeling precies duurt. De een is na 3 maanden klaar en de ander doet er jaren over, of heeft zelfs de rest van zijn leven bacteriofagen nodig om de klachten onder controle te houden.
Het algemene beeld laat zien dat mensen gemiddeld een half jaar nodig hebben voordat klachten onder controle, verminderd, of zelfs helemaal verdwenen zijn.
Maar nogmaals, dit is voor iedereen anders dus geen garantie!

Kunnen bacteriofagen resistentie tegen antibiotica overwinnen?
Ja, bacteriofagen zijn in staat om antibioticaresistentie te overwinnen. Bacteriofagen zorgen er niet alleen voor dat een bacterie wordt uitgeschakeld, maar ze zorgen er ook voor dat bij langdurige of terugkerende infecties, de bacterie weer gevoelig(er) wordt voor antibiotica.
 
Zijn bacteriofagenbehandelingen beschikbaar in Nederland?
Bacteriofagen zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland. Omdat dit wettelijk nog niet is goedgekeurd als medicijn, mag het in Nederland niet worden ingezet door artsen. Wel is een thuisbehandeling via het Eliava Instituut mogelijk.
 
Hoe kan ik bepalen of ik in aanmerking kom voor een bacteriofagenbehandeling?

Ga eerst na of je last hebt van een bacteriele infectie. Een bacteriele infectie is een infectie waarvoor antibiotica wordt voorgeschreven.
Een virusinfectie zoals herpes of een schimmelinfectie of allergieen zijn helaas niet te behandelen met bacteriofagen.
Als je last hebt van een terugkerende bacteriele infectie, kun je contact met mij opnemen, zodat we samen kunnen uitzoeken of je in aanmerking komt voor een bacteriofagenbehandeling.

Wat is het succespercentage van bacteriofagenbehandelingen?

Meer dan 70% van de mensen die behandeld worden met bacteriofagen bereikt een succes.
Niet in alle gevallen is het mogelijk om de bacterie volledig te verslaan, vaak omdat er een dieperliggend probleem onder zit. Maar de klachten kunnen met bacteriofagen wel verminderd en minder vaak optreden. Ook wordt veel genoemd dat mensen meer energie hebben door de bacteriofagenbehandeling.

Hoe worden bacteriofagen toegediend tijdens de behandeling?

Dit is afhankelijk van de aandoening waarvoor bacteriofagen worden ingezet.
Bacteriofagen worden in alle gevallen oraal ingenomen (dus de flesjes worden gedronken)
Daarnaast kunnen bacteriofagen bij (open)wonden rechtstreeks worden aangebracht, doormiddel van het doordrenken van een steriel gaas en dat op de wond te leggen.
Ook wordt er bij (open)wonden gebruik gemaakt van een bacteriofagen zalf.

Bij blaas/urineweginfecties worden bacteriofagen vaginale zetpillen toegevoegd aan de behandeling.

Bij long/luchtweginfecties wordt in sommige gevallen geadviseerd om de bacteriofagen naast het drinken ook te vernevelen.

Kunnen bacteriofagen gebruikt worden in combinatie met traditionele antibiotica?

Bacteriofagen kunnen zonder nadelige gevolgen gebruikt worden naast ieder ander medicijn. Dus ook naast antibiotica. Soms wordt het zelfs geadviseerd om ze beide tegelijk te gebruiken, zodat er sneller een gewenst effect ontstaat.

Zijn er specifieke laboratoriumtests nodig om de geschiktheid voor een bacteriofagenbehandeling te bepalen?

Omdat bacterien altijd uit verschillende stammen bestaan weten we alleen aan de naam van de bacterie niet welke bacteriofaag passend is. Daarvoor is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een gevoeligheidstest te laten uitvoeren. Deze test kan alleen in het Eliava Instituut worden uitgevoerd, omdat ze alleen daar de gevoeligheid voor bacteriofagen kunnen bepalen.

Hoe vindt men de juiste bacteriofaag voor een specifieke bacteriële infectie?

Door een E Swab (onderzoeksmonstertje) te sturen, kan er in het laboratorium van het Eliava Instituut een gevoeligheidstest worden uitgevoerd. Bacteriofagen worden dan ingezet op de bacterie waardoor ontdekt wordt of en zo ja welke bacteriofaag geschikt is.

Wat gebeurt er als de bacteriofaag de bacterie niet effectief aanvalt?

Als de bacteriofaag niet in staat is om de bacterie aan te vallen, wordt er vaak ook een antibioticakuur ingezet om het proces te versterken. Hoe langer een bacterie in het lichaam zit, hoe meer laagjes de bacterie om zich heen vormt. Hoe dikker de laag van de bacterie, hoe lastiger het voor de bacteriofaag is om er doorgeen te prikken. Een bacteriofagenbehandeling is dan ook in de meeste gevallen een langdurig proces.

Kan mijn lichaam immuun worden voor de werking van bacteriofagen?

Het lichaam kan niet immuun worden voor bacteriofagen. Wel kan de gevoeligheid van de bacterie voor bacteriofagen veranderen, waardoor er een ander soort bacteriofaag nodig is. Maar bacteriofagen kun je eindeloos opnieuw ontwikkelen, dus volledige resistentie is onmogelijk bij een bacteriofagenbehandeling.

Hoe worden bacteriofagen geproduceerd en ontwikkeld voor medisch gebruik?

Bacteriofagen komen overal voor waar bacterien zijn. Je kunt ze dus in de natuur vinden.
In sloten, riolen, kanalen.
Het laboratorium van het Eliava Instituut kweekt de bacteriofagen verder op totdat ze matchen met bepaalde bacterie stammen.

Waar kan ik meer informatie vinden of mij aanmelden voor een bacteriofagenbehandeling?

Meer informatie over bacteriofagenbehandeling is te vinden op mijn website www.lbfagen.nl of op de website van het Eliava Instituut. www.phage.ge

Group 80

Neem vrijblijvend contact met me op!

Ik sta voor je klaar. Neemt contact op om te ontdekken hoe ik je kan ondersteunen.