Bacteriofagen
Wat zijn het, hoe gebruiken we het in de zorg en wat zijn mogelijke toepassingen.
Dit zijn bacteriofagen
Een bacteriofaag is een heel klein virus dat je overal in de natuur vindt, zoals in de grond, water en lucht. Ze zijn zelfs in ons lichaam aanwezig en ons lichaam weet hoe het met ze om moet gaan.
Een bacteriofaag heeft een beschermend laagje met daarin zijn eigen erfelijk materiaal, zoals DNA. Bij een behandeling met bacteriofagen worden deze ingespoten in het lichaam. Als een faag de bacterie vindt waarop hij gericht is, spuit hij zijn DNA in die bacterie. Daarna maakt de faag kopieën van zichzelf binnen in de bacterie, net zo lang tot de bacterie knapt.
Het probleem met de gewone antibiotica die we vaak gebruiken, is dat ze steeds minder goed werken. Dit komt doordat bacteriën er immuun, ofwel resistent, voor worden. Dat betekent dat de antibiotica niet meer werken zoals eerst.
Dit maakt het lastiger om infecties die door bacteriën veroorzaakt worden te behandelen, vooral als deze bacteriën niet meer reageren op de gewone antibiotica. Door deze resistentie tegen antibiotica kunnen sommige mensen niet meer met de standaard medicijnen geholpen worden.
Waarom je baat hebt bij bacteriofagen
Richt je volledig op je behandeling
Er is genoeg om overna te denken tijdens een traject zoals deze. Je volledig kunnen richten op de behandeling is het belangrijkste en daar help ik je graag bij. Daarnaast kun je het volgende verwachten:
- Uit eigen ervaring: Uit eigen ervaring met bacteriofagen kan ik je uitstekend begeleiden, van het begin van een fagentherapie tot en met de nazorg.
- Makkelijk bereikbaar: Om de betrokkenheid te blijven waarborgen ben ik 5 dagen per week bereikbaar. Maak vrijblijvend een telefonische afspraak via het contactformulier of stuur een mail.
- Alles naar jouw wens: ij bent de baas. Ik bied een exclusieve service door alles naar wens te organiseren. Zo kom ik bijvoorbeeld bij je thuis én kan ik bij een thuisbehandeling ervoor zorgen dat je de fagen thuis bezorgd krijgt. Ik sta voor je klaar.
Andere vragen die je mogelijk hebt
Veelgestelde vragen
Hoe groot is een bacteriofaag?
De lengte van een bacteriofaag ligt – inclusief kop en staart – tussen de 4 en 250 nanometer. Om de vergelijking te maken, 1 centimeter is 10 miljoen nanometer.
Hoe zijn bacteriofagen ontdekt?
Bacteriofagen werden in 1915 ontdekt. De bacterioloog Frederick Twort kwam erachter dat bacteriën werden geïnfecteerd en vervolgens gedood werden. Hij dacht dat het een van de onderstaande oorzaken moest zijn:
1. een stadium in de levenscyclus van de bacteriën
2. een enzym dat door de bacteriën zelf werd geproduceerd
3. een virus dat op bacteriën groeide en ze vernietigde
Frederick kon zijn werk helaas niet vervolgen door de Eerste Wereldoorlog en een gebrek aan financiën. Rond diezelfde periode, in 1917 ontdekte Félix D’Hérelle hetzelfde. Tijdens een onderzoek kwam hij ineens tot de conclusie dat een virus een bacterie parasiteert. D’Hérelle noemde het virus een bacteriofaag.
In 1923 bestudeerde George Eliava, hoofd van het centraal bacteriologisch laboratorium in Tbilisi in Georgië de cholerabacterie. Na drie dagen bleek de bacterie verdwenen en Eliava legde de link met de door d’Hérelle ontdekte bacteriofagen. D’hérelle werkte op den duur samen met Eliava, in een nieuw instituut in Tbilisi, dat later ter ere van George Eliava naar hem werd vernoemd: Eliava Kliniek.
Worden bacteriofagen gebruikt in de Nederlandse zorg?
In Nederland wordt een behandeling met bacteriofagen niet uitgevoerd. In Georgië wordt dit wel gedaan. De Eliava kliniek in Tbilisi is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in bacteriofagen.
Welk ziekenhuis werkt met fagen?
Geen enkel ziekenhuis in Nederland werkt met fagen. Men kan dus ook niet terecht in Nederland voor een behandeling. Men kan terecht voor een behandeling bij de Eliava kliniek in Georgië. In Georgië zijn ze al meer dan honderd jaar bekend met bacteriofagen, de Eliava kliniek specialiseert zich al 10+ jaar in de medische toepassing van bacteriofagen.
Welke bacteriofaag is geschikt voor mij?
Om erachter te komen welke bacteriofaag geschikt is voor een bepaalde aandoening werken we met een onderzoeksmonster, ofwel e-swab. We kunnen urine, wondvocht of sputum opsturen naar de kliniek waar zij in tegenstelling tot in Nederland een gevoeligheidsonderzoek zullen uitvoeren. Op deze wijze komen we te weten of- en welke bacteriofaag geschikt is voor de ziekmakende bacterie.
De Eliava Kliniek moet eerst weten welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt.
Wat is een mogelijke toepassing van bacteriofagen?
Bacteriofagen kunnen ingezet worden tegen verschillende bacteriële infecties. Een lijst van mogelijke toepassingen lees je hieronder terug.
Globaal overzicht:
- Blaasontstekingen,
- Urineweginfecties,
- Wonden,
- Huidaandoeningen,
- Longontstekingen,
- Luchtweginfecties,
- Bot- en gewrichtsinfecties,
- Ooginfecties,
- Oor-, neus-, en keelinfecties,
- Infecties van de mondholte.