kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Prothese geassocieerde infecties

Toepassing van bacteriofagen bij infecties aan prothese

Bacteriofagen bij prothese geassocieerde infecties

Een ontsteking aan een prothese kan worden veroorzaakt door bacteriën. Een infectie bij een prothese kan leiden tot verschillende klachten met uiteindelijk het gevolg dat een prothese loslaat. 

Symptomen van een infectie

  • Na het plaatsen van de prothese wordt de plek opgezwollen en kleurt rood
  • De operatiewond ettert en er komt wondvocht uit
  • Roodheid van het oude litteken, zwelling 
  • Koorts

In sommige gevallen vindt er een infectie plaats maanden nadat de prothese geplaatst is. Een belangrijk kenmerk hier van is een pijnlijk gewricht en pijn tijdens het bewegen, lopen. 

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

  • Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking een wondvocht e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden.
  • Kamp je momenteel met klachten en ben je benieuwd of bacteriofagen wellicht een uitkomst bieden voor jouw klachten? Lees dan verder.
marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen prothese geassocieerde in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de bacteriële infectie veroorzaakt. Het is ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de infectie veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de klachten dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. Dit omdat het dan gaat om een bacterie. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een E-swab

De tweede stap is het opsturen van een monster, ofwel e-swab naar de Eliava kliniek in Georgië.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd.
Op het moment van een ontsteking kunnen wij een swab opsturen naar de kliniek. Ik beschik over de juiste transportmonsters en ook de zending kan ik voor je organiseren. 

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. 

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

De uitslag en het advies van de arts. We krijgen te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. In de meeste gevallen is de faag beschikbaar in de standaard fagenbank van de Eliava kliniek. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Vul het contactformulier om vrijblijvend in contact te komen met mij.