kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij langdurige neusslijmvliesontsteking

Toepassing van bacteriofagen bij neusslijmvliestontsteking

Bacteriofagen bij neusslijmvliesontsteking

Iedereen heeft zo nu en dan een loopneus. Ook af en toe niezen is normaal en niet zorgelijk. Als je lang neusklachten hebt dan heb je iedere keer weer last van een loopneus, niezen, een verstopte en/of jeukende neus. Het kan dan raadzaam zijn om te laten onderzoeken of je kampt met een neusslijmvliesontsteking. 

Symptomen van een neusslijmvliesontsteking

  • Overgevoeligheid voor bepaalde prikkels.
  • Door de prikkels wordt de binnenkant (het slijmvlies) van uw neus dik. Het gaat meer slijm maken.
  • Je neus gaat dan dicht zitten of er komt steeds snot uit. Ook zorgen de prikkels ervoor dat u moet niezen.  Het kan zijn dat u gevoelig bent voor allergische prikkels of voor niet-allergische prikkels. Of voor beide. 
Neusslijmvliesontsteking

Veel voorkomende bacteriën bij neusslijmvliesontsteking

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

  • Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden.
  • Bij een neusslijmvliesontsteking neem je een swab uit je neus (van het neusslijmvlies dus)
  • Kamp je momenteel met klachten en ben je benieuwd of bacteriofagen wellicht een uitkomst bieden voor jouw klachten? Lees dan verder.
marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen neusslijmvliesontsteking in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de bacteriële infectie veroorzaakt. Het zou ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de neusslijmvliesontsteking veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de neusslijmvliesontsteking dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een E-swab

De tweede stap is het opsturen van een e-swab afgenomen van het neusslijmvlies naar de Eliava kliniek in Georgië.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd.
Op het moment van een ontsteking kunnen wij een swab opsturen naar de kliniek. Ik beschik over de juiste transportmonsters en ook de zending kan ik voor je organiseren. 

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. 

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

De uitslag en het advies van de arts. We krijgen te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. In de meeste gevallen is de faag beschikbaar in de standaard fagenbank van de Eliava kliniek. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Vul het contactformulier om vrijblijvend in contact te komen met mij.