kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij blaasontstekingen

Toepassing van bacteriofagen bij blaasontstekingen

Bacteriofagen bij blaasontstekingen

Deze pagina is speciaal ingericht voor het geven van informatie over bacteriofagen en de toepassing hiervan bij blaasontstekingen. Hoe gaat een behandeling met bacteriofagen eruit zien?  Bacteriofagen kunnen ingezet worden bij (terugkerende) blaasontstekingen.

Symptomen van een blaasontsteking

Blaasontsteking

Veel voorkomende bacterie bij blaasontstekingen

Opmerking:

Seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen niet worden behandeld met bacteriofagen. 

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een blaasontsteking urine opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden. In Nederland is het vaak al bekend welke bacterie de boosdoener is. Het is ontzettend behulpzaam om te weten welke bacterie jou zo ontzettend plaagt. Lees verder voor een overzicht in 3 stappen hoe een bacteriofagen behandeling bij blaasontstekingen er uit kan komen te zien. 

Inhoudsopgave behandeling tegen terugkerende blaasontstekingen

marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen terugkerende blaasontstekingen in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de blaasontsteking ofwel infectie veroorzaakt bij jou. 

Het is ontzettend behulpzaam als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de blaasontsteking veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de blaasontsteking én het is uitgesloten dat het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening dan is het zinvol om een e-swab op te sturen naar de Eliava kliniek. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een urinemonster

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) naar de Eliava kliniek in Georgië.

Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster. Een transportmonster van ons bevat een transportvloeistof, zodat de inhoud goed blijft voor een langere periode. Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met instructies, zodat je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending.  Op het moment dat je kampt met een blaasontsteking kunnen we een urinemonster opsturen naar de kliniek.

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek met bacteriofagen uitvoeren.

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. De kliniek komt met de uitslag, deze wordt vertaald en zal ik aan je aandragen.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor je blaasontstekingen direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Bacteriofagenkuur

Een behandeling met bacteriofagen, ofwel een bacteriofagenkuur duurt zo’n 1 – 3 maanden. De kliniek komt met een behandelplan, gericht op jou. 

Afsluitend onderzoek

Na de kuur kan er een afsluitend onderzoek plaatsvinden. We sturen nogmaals een urinemonster op naar de kliniek voor afsluitend onderzoek. 

bacteriofagen_oraal_georgie_eliava_lbfagen
Bacteriofaag

Aanvullende informatie

Vrijblijvend telefonisch contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.