kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij bekkenontsteking

Toepassing van bacteriofagen bij bekkenontsteking

Bacteriofagen bij bekkenontstekingen

Bekkenontsteking is de verzamelnaam voor ontstekingen die zich kunnen verspreiden in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Deze organen liggen allemaal in het kleine bekken, samen met de endeldarm en de blaas

Symptomen van een bekkenontsteking

Gevoeligheidsonderzoek voor bacteriofagen in de kliniek
Bekkenontsteking

Opmerking:

Seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen niet worden behandeld met bacteriofagen. 

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een bekkenontsteking urine opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden. In Nederland is het vaak al bekend welke bacterie de boosdoener is. Het is ontzettend behulpzaam om te weten welke bacterie jou zo ontzettend plaagt. Lees verder voor een overzicht in 3 stappen hoe een bacteriofagen behandeling bij bekkenontstekingen er uit kan komen te zien. 

marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen bekkenonsteking in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de bekkenonsteking ofwel infectie veroorzaakt bij jou. Het kan ook zijn dat er sprake is van een SOA. SOA’s kunnen helaas niet worden behandeld met bacteriofagen.

Het zou ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de bekkenontsteking veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de bekkenontsteking én het is uitgesloten dat het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een E-swab

De tweede stap is het opsturen van een e-swab naar de Eliava kliniek in Georgië.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd.
Op het moment van een ontsteking kunnen we een urinemonster opsturen naar de kliniek.

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. 

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

De uitslag en het advies van de arts. We krijgen te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. In de meeste gevallen is de faag beschikbaar in de standaard fagenbank van de Eliava kliniek. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Vul het contactformulier om vrijblijvend in contact te komen met mij.

lydia_marit
Lydia en Marit

Aanvullende informatie

Vrijblijvend telefonisch contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.