kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij vaginitis

Toepassing van bacteriofagen bij bacteriële vaginitis (vaginose)

Bacteriofagen bij bacteriële vaginitis (vaginose)

Als je kampt met vaginose zijn de meest voorkomende symptomen een onaangenaam ruikende, grijswitte afscheiding. 

Symptomen van vaginose

Bacteriële vaginitis (vaginose)

Opmerking:

Seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen niet worden behandeld met bacteriofagen. 

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

Als antibitocia niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking urine middels een e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden. Hiervoor moeten we eerst de ziekmakende bacterie vaststellen. Lees verder voor een overzicht van een bacteriofagen behandeling bij bacteriële vaginitis (vaginose).

marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen bacteriële vaginitis (vaginose)in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de bacteriële vaginitis (vaginose) ofwel infectie veroorzaakt bij jou. Het kan ook zijn dat er sprake is van een SOA. SOA’s kunnen helaas niet worden behandeld met bacteriofagen.

Het zou ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de bacteriële vaginitis (vaginose) veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de bacteriële vaginitis (vaginose) én het is uitgesloten dat het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een urinemonster

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) naar de Eliava kliniek in Georgië.

Ik kan je helpen aan een geschikt transportmonster. Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met instructies, zodat je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending. 

Op het moment van een ontsteking kunnen wij urine opsturen naar de kliniek.

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. 

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. Ik zal de uitslag aandragen aan je.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor de vaginose direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.