kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij baarmoederhalsontsteking

Toepassing van bacteriofagen bij baarmoederhalsontsteking

Bacteriofagen bij baarmoederhalsontsteking

De baarmoederhals is het onderste smalle uiteinde van de baarmoeder die uitkomt in de vagina. Een baarmoederhalsontsteking kan verschillende oorzaken hebben. 

Symptomen van een baarmoederhalsontsteking

Een baarmoederhalsontsteking wordt ook wel cervicitis genoemd.

Opmerking:

Seksuele overdraagbare aandoeningen kunnen niet worden behandeld met bacteriofagen. Baarmoederhalsontsteking wordt vaak veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia of gonorroe. Helaas kunnen bacteriofagen dus géén oplossing bieden bij een SOA.

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

  • Als antibitocia niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking een e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden.

  • Bij een baarmoederhalsontsteking zal een arts een uitstrijkje moeten maken die opgestuurd kan worden.

  • Kamp je momenteel met klachten en ben je benieuwd of bacteriofagen wellicht een uitkomst bieden voor jouw klachten? Neem gerust contact op.
marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen terugkerende baarmoederhalsontsteking in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie de baarmoederhalsontsteking ofwel infectie veroorzaakt bij jou. Het kan ook zijn dat er sprake is van een SOA. SOA’s kunnen helaas niet worden behandeld met bacteriofagen.

Het zou ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de baarmoederhalsontsteking veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de baarmoederhalsontsteking én het is uitgesloten dat het gaat om een seksueel overdraagbare aandoening dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een urinemonster

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) naar de Eliava kliniek in Georgië. Bij een baarmoederhalsontsteking zal je (behandeld) arts een uitstrijkje moeten maken die opgestuurd kan worden.

Ik kan je helpen aan een geschikt transportmonster. Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met instructies, zodat je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending. 

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. Ik zal de uitslag aandragen aan je.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor je baarmoederhalsontsteking direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.