LB Fagen

Een bacteriofagen behandeling tegen bacteriële infecties

Ik loop met je mee tijdens jouw bacteriofagen behandeling

Op deze pagina kun je meer lezen over een behandeling met bacteriofagen. Hoe gaat een bacteriofagen behandeling in zijn werk? 

Inleiding behandeling

De eerste stap is het vaststellen welke bacteriële infectie er speelt. Dit wordt vervolgd door een e-swab. Middels een e-swab kan de Eliava kliniek een gevoeligheidsonderzoek doen. 

Dit is van belang omdat er veel verschillende bacteriofagen zijn, door het vaststellen van de bacterie wordt de juiste faag uitgekozen. De bacteriofaag werkt direct en enkel op de doelbacteriën om het te vernietigen via een proces dat ‘lysis’ wordt genoemd. Na onderzoek komt de arts met de uitslag van het onderzoek.

Een bacteriofagen behandeling globaal in stappen.

Stap 1: Welke bacterie?

We moeten vaststellen welke bacterie de bacteriële infectie veroorzaakt Vervolgens kunnen we vaststellen of een bacteriofagen behandeling een uitkomst zou kunnen bieden voor je klachten.

Bij de ene persoon is de ziekmakende bacterie reeds bekend en bij de andere moet dit onderzocht worden. Het onderzoek wordt gedaan middels een e-swab.

Stap 2: E-swab

Het opsturen van een e-swab naar de Eliava kliniek in Georgië. Waarschijnlijk wekt dit veel vragen bij je op. Hoe werkt het opsturen van een e-swab naar de Eliava? Wat is een e-swab eigenlijk? Een e-swab krijg je na contact met mij thuisgestuurd. Ik begeleid je tijdens het hele proces, dus voor, na en tijdens jouw behandeling.

Voorbeeld:
kampt u met terugkerende blaasontstekingen en bent u resistent voor antibiotica? Op het moment van de blaasontsteking kan er een e-swab worden afgenomen die vervolgens voor onderzoek naar de Eliava kliniek wordt gestuurd voor een gevoeligheidsonderzoek.

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Op naar stap 3.

Een E-swab is een buisje, waarin urine, sputum, wondvocht e.d opgevangen kan worden voor een gevoeligheidsonderzoek. 

De kliniek kan dan onderzoeken of een bacteriofagen behandeling eventueel een oplossing zou kunnen zijn voor de bacteriële infectie. Uiteraard kan ik je helpen aan dit geschikte e-swab en ook het verzenden van de e-swab verzorg ik. 

Stap 3: Uitslag en advies voor een behandeling

De uitslag en het advies van de arts. In de meeste gevallen is de faag beschikbaar in de standaard fagenbank van de Eliava kliniek. Dit houdt in dat behandeling direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

lydia roelofs

Een behandeling met bacteriofagen bij de Eliava Kliniek

Het opstarten van een bacteriofagen behandeling in de Eliava kliniek

Het opstarten van de behandeling

  • de reis (indien nodig)
  •  het verblijf (incl. transfer en evt. tolk)
  • bezoek aan de kliniek, gelijk starten met de fagen en de onderzoeken
  •  14 dagen in Georgië zelf, 10 werkdagen in behandeling. (rechtstreekse vlucht)
  •  Eenmaal in Nederland gaat de behandeling ongeveer 1-3 maanden verder (Afhankelijk van de aandoening)
  • Nazorg van mij zolang het nodig is 

Een thuisbehandeling is in de meeste gevallen mogelijk!

Een thuisbehandeling kan plaats vinden bij een veelvoorkomende bacteriële infectie. 

De bacteriofagen die nodig zijn worden opgestuurd en afgeleverd aan huis.  Uiteraard is onderzoek middels een E-Swab een vereiste. 

Ik begrijp dat je vol vragen zit na het lezen van deze informatie. Toen wij op de hoogte kwamen van bacteriofagen, wisten wij simpelweg niet wat ons overkwam. Een ontzettend lange periode vol onzekerheden, en op een gegeven moment was mijn dochter uitbehandeld volgens de reguliere zorg. 

Onderaan deze pagina staat een contactformulier in. Vul deze gerust in, en kom in contact met mij.