LB Fagen

Wat zijn bacteriofagen?

Wat zijn bacteriofagen en hoe wordt het gebruikt?

Op deze pagina lees je informatie over bacteriofagen. Het alternatief voor antibiotica. 

Informatie over bacteriofagen:

Het behandelen van bacteriële infecties wordt steeds moeilijker, dit komt omdat er bacteriën resistent beginnen te worden tegen antibiotica. Hierdoor kunnen sommigen patiënten niet behandeld worden via de reguliere zorg.

Ook ik liep vast in de reguliere zorg, totdat wij op de hoogte kwamen van bacteriofagen door een uitzending van dokters van morgen. Een bacteriofaag is een virus die enkel de bacterie bestrijdt. De bacteriofaag blijft zich muteren, waardoor deze zo goed als niet resistent kan worden.

In Nederland worden de bacteriofagen nog niet ingezet in de reguliere zorg. In Georgië wordt dit al meer dan honderd jaar gedaan. De Eliava kliniek in Tbilisi is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in bacteriofagen.

De bacteriofaag is reeds bekend in het lichaam en is volledig veilig. In tegenstelling tot antibiotica zijn er geen complicaties of bijwerkingen bekend. Er zijn specifieke fagen nodig voor een specifieke bacterie en bovendien werkt de bacteriofaag direct en enkel op de doelbacteriën om het te vernietigen via een proces dat ‘lysis’ wordt genoemd.

Het voordeel is dat er dus specifieke fagen nodig zijn die alleen die ene bacterie aanpakt die gevoelig is voor de betreffende faag. Er worden dus geen andere organismen beschadigd. Anders dan bij antibiotica is de kans op resistentie bij fagen aanzienlijk kleiner.

Alternatief voor antibiotica:

Een bacteriofaag ofwel faag is een klein virus dat één specifieke bacterie aanpakt. de Eliava Kliniek moet eerst weten welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt.

Dit wordt middels een E-Swab uitgezocht. Nadat de Eliava Kliniek weet welke bacterie de infectie heeft veroorzaakt kan de behandeling ingezet worden. Op de onderstaande foto ziet u de bacteriofagen van de Eliava kliniek. 

Een filmpje over de werking van bacteriofagen:

Hoe gaat een bacteriofaag te werk?

Een behandeling met bacteriofagen

Een bacteriofagen behandeling wordt ook wel een fagenbehandeling, faagtherapie of fagentherapie genoemd. 

E-swab

Een E-swab voor onderzoek in de kliniek

Een E-swab is een buisje, waarin urine, sputum, wondvocht e.d opgevangen kan worden voor onderzoek. 

De kliniek kan dan onderzoeken of een bacteriofagen behandeling eventueel een oplossing zou kunnen zijn voor uw probleem.  Ook kan ik u helpen aan dit geschikte e-swab en ook het verzenden van de e-swab verzorg ik. Wil je een onderzoek doen, of bacteriofagen een uitkomst kunnen bieden voor uw klachten? Vul dan het contactformulier in. 

Mijn eigen ervaring

Mijn dochter, Marit heeft zelf een fagenbehandeling gehad. Ik help nu anderen van A-Z, van informatie tot behandeling met bacteriofagen. Lees ons verhaal via de button of klik hier om naar het artikel in de Libelle te gaan.

marit_en_lydia_roelofs_voor_bacteriofagen_behandeling

Ervaring van anderen

Lees op deze pagina de ervaring met bacteriofagen van andere patiënten die ik geholpen heb van begin tot eind, en ook na de behandeling sta ik voor je klaar. 

Een behandeling voor jou

Bent u benieuwd hoe een fagenbehandeling er uit ziet? Klik op de button om meer te lezen over een behandeling met fagen. Hoe werkt dit precies? Ik snap dat er veel vragen in je op komen.

Plan gerust een belafspraak in met mij via het onderstaande formulier of klik op de button om een meer te lezen over een bacteriofagenbehandeling.