kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Wond op diabetische voet

Toepassing van bacteriofagen bij wonden op een diabetische voet

Bacteriofagen bij een diabetische voet

Patiënten met diabetes merken vaak niet als zij kampen met een wondje op hun voet. Het wondje kan gaan ontsteken en zweren. Als gevolg van de infectie raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld. Als het wondje niet of amper behandeld wordt, kan dit op langere termijn zelfs leiden tot amputatie…

Oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes zijn:

  • Door vaatvernauwing ontstaat er een slechte doorbloeding in de voet en tenen.
  • Een verminderd gevoel in de voet

Als je diabetes hebt, genezen wondjes minder snel. Dat maakt de reguliere behandeling van wondjes extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of soms het been geamputeerd worden. 

Bacteriofagen werken doelgericht op hun eigen doelbacterie. Bacteriofagen kunnen de ziekmakende bacterie uitroeien waardoor het wondje of wond kan helen en amputatie in sommige gevallen voorkomen kan worden. 

wond op diabetische voet, foto ter illustratie en verduidelijking
Diabetische voet

Je kan zelf ook veel doen

Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen. Wat kun je zelf doen om voetproblemen bij diabetes te voorkomen? 

  • Houd het bloedsuiker zo goed mogelijk,
  • Loop niet op blote voeten,
  • Knip teennagels recht af,
  • Knip de teennagels niet té kort af,
  • Zorg dat schoenen niet knellen,
  • Neem geen voetbaden,
  • Droog de voeten zo goed mogelijk af,
  • Controleer de voeten regelmatig op wondjes.

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

  • Als antibiotica niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking een e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden.
  • Bij een wond sturen we wondvocht op.
  • Kamp je momenteel met klachten en ben je benieuwd of bacteriofagen wellicht een uitkomst bieden voor jouw klachten? Lees dan verder.
marit3
Mijn dochter Marit in de Eliava Kliniek

Een bacteriofagen behandeling tegen complexe wonden in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

Als je kampt met complexe wonden of een wond en er is sprake van een bacteriële infectie dan is het zinvol om de mogelijkheden te onderzoeken. Als er antibiotica is voorgeschreven voor je complexe wond(en) en er is wondvocht onderzocht, vraag dan naar de kweekuitslagen. 

Het is ontzettend behulpzaam als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de klachten veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. Het verschil is dat de Eliava kliniek in Georgië de gevoeligheid van de ziekmakende bacterie onderzoekt met bacteriofagen.

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van monster met wondvocht

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) met wondvocht naar de Eliava kliniek in Georgië.

Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster. Een transportmonster van ons bevat een transportvloeistof, zodat de inhoud goed blijft voor een langere periode. Wij kunnen je helpen aan een geschikt transportmonster.

Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met alle instructies. Hierdoor weet je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending.  

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek met bacteriofagen uitvoeren.

Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. De kliniek komt met de uitslag, deze wordt vertaald en zal ik aan je aandragen.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor je blaasontstekingen direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Bacteriofagenkuur

Een behandeling met bacteriofagen, ofwel een bacteriofagenkuur duurt zo’n 1 – 3 maanden. De kliniek komt met een behandelplan, gericht op jou. 

Afsluitend onderzoek

Na de kuur kan er een afsluitend onderzoek plaatsvinden. We sturen nogmaals een urinemonster op naar de kliniek voor afsluitend onderzoek. 

bacteriofagen_oraal_georgie_eliava_lbfagen
Bacteriofaag

Aanvullende informatie en contact

Vrijblijvend telefonisch contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.