kfcon73kt8vibg8g8dvv9oo8bwrl9m
Bacteriofagen bij longontstekingen

Toepassing van bacteriofagen bij longontstekingen / bronchiëctasieën

Bacteriofagen bij longontstekingen

Longontsteking veroorzaakt door bacteriën kan worden behandeld met bacteriofagen.

Antibiotica zijn meestal zeer effectief, maar er zijn verschillende soorten bacteriën en verschillende soorten antibiotica. Daarnaast zijn sommige bacteriën resistent (ongevoelig) geworden voor de meest voorkomende antibiotica. Daarom is het belangrijk dat uw longarts de bacteriën identificeert die longontsteking veroorzaken.

Symptomen van een longontsteking

Longontsteking, COPD en andere longinfecties

Antibiotica niet langer effectief voor jou?

  • Als antibitocia niet langer effectief blijkt te zijn, kunnen we op het moment  van een ontsteking een e-swab, monster opsturen naar de kliniek om te kijken of een bacteriofagenbehandeling een uitkomst kan bieden.
  • Bij een longonsteking kunnen we sputum opsturen ter onderzoek.

  • Kamp je momenteel met klachten en ben je benieuwd of bacteriofagen wellicht een uitkomst bieden voor jouw klachten? Neem gerust contact op.
Scientist Male Character in Lab Coat Working on Laptop Reading Information and Learning Protozoa Unicellular Paramecium Caudatum in Laboratory. Biology Science. Cartoon People Vector Illustration

Een bacteriofagen behandeling tegen terugkerende longontstekingen in 3 stappen.

Stap 1: Vaststellen van de ziekmakende bacterie

We moeten vaststellen welke bacterie of bacteriën de infectie veroorzaakt bij jou. 

Het zou ontzettend behulpzaam zijn in het proces als er al bekend is vanuit Nederland welke bacterie de klachten veroorzaakt. De kliniek zal een onderzoek (stap 2) gaan doen op de ziekmakende bacterie. Zodoende kunnen wij de uitslagen met elkaar vergelijken. 

Mocht je geen idee hebben welke bacterie de boosdoener is? Geen zorgen, als er antibiotica is voorgeschreven voor de longklachten dan is het zinvol om een e-swab op te sturen. 

e-swab_logo_lbfagen_lydia
Een e-swab, onderzoeksmonster

Stap 2: Het opsturen van een sputum monster

De tweede stap is het opsturen van een e-swab (onderzoeskmonster) naar de Eliava kliniek in Georgië.

Ik kan je helpen aan een geschikt transportmonster. Een e-swab of ook wel onderzoeksmonster genoemd krijg je thuisgestuurd met instructies, zodat je precies weet hoe je het monster klaar kan maken voor de zending. 

In de kliniek zullen zij op de gevonden bacterie een gevoeligheidsonderzoek doen. Vervolgens krijgen wij de onderzoeksuitslag. Welke bacterie of bacteriën zijn er gevonden, en welke gevoeligheid heeft de bacterie voor bacteriofagen?

Op naar stap 3.

onderzoek_e-swab_lbfagen_bacteriofagen_in_nederland
Gevoeligheidsonderzoek

Stap 3: Uitslag en opstarten van een bacteriofagen behandeling

Na ongeveer 14 – 20 dagen krijgen we te horen welke gevoeligheid de gevonden bacterie of bacteriën hebben voor fagen. Ik zal de uitslag aandragen aan je.

De Eliava Kliniek heeft de grootste fagenbank van de wereld. Dit houdt in dat een bacteriofagen behandeling voor de infectie direct kan worden opgestart. In de meeste gevallen is een thuisbehandeling mogelijk. 

De kliniek heeft inmiddels een fagenbank met meer dan 2000 bacteriofagen. Soms kan het zo zijn dat het onderzoek uitwijst dat er géén geschikte faag is. Als er géén standaardfaag beschikbaar in de fagenbank van de Eliava, Dan kan het zijn dat de arts een faag-op-maat adviseert.

Een faag-op-maat is een bacteriofaag dat wordt ontwikkeld voor de ziekmakende bacterie. 

Contact

Ben jij benieuwd of fagen een uitkomst zouden kunnen bieden bij jouw klachten? Vul het contactformulier in en kom vrijblijvend in contact met mij.